Man bedient PLC

Bas Oonk drijvende kracht achter baanbrekende leermethode

Bas Oonk was één van drie genomineerden voor de titel Learning Innovator of the Year.

Bas Oonk, Learning & Development Architect van USG Engineering, was op 21 maart tijdens het Learning Innovation Event in Utrecht één van drie genomineerden uit een lijst van ruim zeventig inzendingen voor de titel Learning Innovator of the Year. Bas werd genomineerd vanwege zijn grote bijdrage aan een nieuwe leeroplossing voor de RWE Eemshavencentrale. Dankzij dit innovatieve leerconcept krijgen werktuigkundigen alle instrumenten aangereikt om de kolencentrale zo goed mogelijk te bedienen.

RWE Eemshavencentrale - één van de grootste kolencentrales van Nederland - deed in 2016 een beroep op USG Engineering om een tool te ontwikkelen waarmee zij werktuigkundigen wegwijs kan maken in deze hypermoderne kolencentrale. “Mijn contactpersonen zochten naar een inwerkmethode waarmee zij medewerkers kunnen uitrusten met de kennis en vaardigheden die nodig zijn om de centrale op een veilige manier te bewaken en bedienen”, vertelt Bas. “In deze branche is het moeilijk om personeel te vinden met de juiste ervaring. In reguliere opleidingen, zoals Algemene Operationele Technologie, is veel aandacht voor de theorie, maar komt de praktijk veel minder aan bod. De USG Engineering Academy richt zich juist op het uitwisselen van kennis op de werkvloer. We zijn met de directie van de RWE Eemshavencentrale in gesprek gegaan om te onderzoeken hoe de bedrijfscultuur eruitzag en wat binnen de organisatie leefde.”

Virtuele simulatie van hypermoderne kolencentrale

De RWE Inwerkpakketten die de USG Engineering Academy mede onder leiding van Bas heeft ontwikkeld, zorgen ervoor dat werktuigkundigen de centrale binnen achttien maanden op een veilige manier leren bedienen. Ze raken hiermee vertrouwd met behulp van zes leerdomeinen. Elk domein bestaat uit e-learning, een interactief magazine waarmee ze in de kolencentrale praktijkervaring opdoen, en een omgeving waarin de centrale met behulp van Augmented Reality tot leven wordt gebracht. Dankzij levensechte simulaties krijgen zij hierbij een goede indruk van de centrale en de installaties en innovaties die hierin aanwezig zijn. “Het project wakkert een onderzoekende houding aan, koppelt de theorie aan de praktijk en storingen in de installatie worden sneller opgemerkt”, zegt Bas. “De werknemers die ermee aan de slag gaan, zijn trots dat ze in het traject zitten en dragen dit uit. Er ontstaat discussie, kennisoverdracht, nieuwsgierigheid en plezier op de werkvloer, doordat werknemers andere collega’s bij hun leerproces betrekken.”

De werkvloer als leeromgeving

Dankzij de nieuwe leeroplossing is het gelukt het leren op de werkvloer toegankelijk te maken, vertelt Bas. “Zo worden in het magazine kennisartikelen afgewisseld met informatieve artikelen. De opdrachten zorgen ervoor dat werktuigkundigen zélf op ontdekking gaan in de centrale”, vertelt hij. Het ontwerpen vanuit en met gebruikers is iets waar Bas zich graag sterk voor maakt. “Ik luister naar de doelgroep, zodat ik de medewerkers goed leer kennen om tot een goede oplossing te komen.

Bij het RWE-project heb ik veel geluisterd naar alle partijen en een oplossing bedacht die vanuit de historie van de gebruiker aansluit bij de doelgroep.” Zo heeft de kolencentrale door zijn ligging in de Eemshaven van oudsher een binding met de zeevaart. Dat geldt ook voor de mensen die er werken, vertelt Bas. “Een machinist moet een schip bij een storing op koers houden met de middelen die hij dan tot zijn beschikking heeft. Hij schrijft al zijn handelingen op in een takenboek, zodat anderen dit later kunnen raadplegen”, legt hij uit. “Het vroegere takenboek is een lesmethodiek gestoeld op het principe van meester en gezel. Hierin stonden opdrachten, taken en andere zaken die moesten worden uitgevoerd. Als een taak was voltooid, werd dit gecontroleerd door de ‘meester’ - iemand in een hogere functie - en afgetekend. Zo werd geleerd in de machinekamer. Had je nog niet alle aantekeningen, dan mocht je nog niet alles uitvoeren.

Wij hebben eigenlijk een Takenboek Plus voor RWE Eemshaven ontwikkeld. Dit leerconcept stimuleert leren op de werkvloer. Dat was nieuw voor RWE Eemshaven en ik heb bewondering voor de manier waarop de directie dit omarmd heeft. Ook de reacties van de medewerkers zijn erg positief. Zij voelen de vrijheid om kennis met elkaar uit te wisselen en met elkaar in discussie te gaan. Zo ontstaat op de werkvloer een mooie leeromgeving waar mensen op allerlei niveaus van elkaar leren.”

Gerelateerde artikelen

Man bouwt robot grijphand
Succesverhaal

USG People zet met ‘match hack’ nieuwe stap op gebied van digitalisering

Lees meer
Engineering metaal van tekening
Succesverhaal

Solar team Twente onthult ontwerp nieuwe zonneauto

Lees meer