Beter en sneller inspelen op veranderingen in vraag en aanbod en innovaties

Technisch werkgevers Technicum en USG Engineering bundelen hun krachten. USG Engineering heet daarom sinds januari Technicum Engineering. Alfred Nanninga, Managing Director RGF Techniek a.i. en Wout-Jan Ykema, Senior Operationeel Manager bij Technicum Engineering leggen uit waarom beide bedrijven op de achtergrond meer en beter met elkaar gaan samenwerken. “Continu veranderende marktomstandigheden vragen om een slagvaardige organisatie met oog voor innovatie en vakmanschap. Dat kunnen we nog beter samen.” 

 

Om beter in te spelen op veranderende marktomstandigheden wijzigde USG Engineering zijn naam in Technicum Engineering. Temeer een logische stap omdat beide organisaties voor een groot deel al dezelfde opdrachtgevers bedienen.

Nanninga: “De krapte op de arbeidsmarkt voor technisch opgeleide vakmensen zal in de komende jaren nog verder toenemen. Terwijl enorme uitdagingen als woningbouw, energietransitie, een circulaire economie en klimaatadaptatie juist schreeuwen om veel meer technisch specialisten. Om die uitdagingen het hoofd te bieden en een fors deel van de duizenden openstaande vacatures voor onze rekening te kunnen nemen, laten we de twee technische merken van RGF Staffing nauwer samenwerken. Hierdoor kunnen we nog beter en sneller inspelen op veranderingen in vraag en aanbod, innovaties en industry 4.0 én 5.0.”

Ykema: “Technicum Engineering zal zich blijven richten op hbo/wo-opgeleide vakmensen voor de  hightech, industrie, energie en onderhoud. Technicum richt zich op technische vakmensen op mbo-niveau, denk aan(installatie)techniek, elektrotechniek, rail en luchtvaart. Achter de schermen zullen onze consultants veel meer en intensiever samenwerken en zijn onze werkprocessen en ICT efficienter en effectiever georganiseerd.” Hierdoor zijn wij nog effectiever in ons recruitment. Ook is de doorstroming middels het Technicum ONE opleidings- en ontwikkelprogramma naar een Engineeringsfunctie nu nog eenvoudiger. Dit resulteert in meer en goed opgeleide technische specialisten die langer voor ons blijven werken bij onze opdrachtgevers.

Slagvaardig

Volgens Nanninga en Ykema krijgen opdrachtgevers te maken met een nog slagvaardiger organisatie dan beide detacheerders nu al zijn. Nanninga: “Door middel van intensieve samenwerking met opdrachtgevers, brancheverenigingen en het onderwijs willen we de positie van Technicum en Technicum Engineering verder uitbouwen. De bouw en techniek werken aan oplossingen voor een groot aantal maatschappelijke opgaven, waaronder de woningbouw, mobiliteitsvraagstukken, de energietransitie en de klimaataanpak. Samen met alle ketenpartners wil ik bouwen aan een veilige, duurzame en aantrekkelijke sector. Een sector waarin goed werkgeverschap voor zowel uitvoerende beroepen als voor engineers en management functies centraal staan.”

Innovatief

Technicum staat bekend om de innovatieve manier van vinden, begeleiden en opleiden van technisch personeel en borduurt daarbij voort op de meer dan 30 jaar ervaring die beide bedrijven in deze branche hebben. Ykema: “In de afgelopen jaren hebben we uitgekiende methodes van talent hacking, recruitment marketing en online werving ontwikkeld. We onderscheiden ons bovendien als technisch werkgever door de zorg voor onze vakmensen. En die zorg gaat ver. Wij hechten aan goed werkgeverschap en dat uit zich in onder andere een leven lang leren, veilig en gezond werken, de beste gereedschappen, duurzaam werken en uitstekende arbeidsvoorwaarden. Wij ontzorgen een keur aan technische bedrijven en dragen samen met hen en een groeiend aantal opleiders de zorg voor de toekomst van Technisch Nederland.”

Zij-instromers

Nanninga is erg trots op de instroom die is ontstaan door het opleidingsprogramma Technicum ONE: “We hebben inmiddels de driehonderdste nieuwe collega al kunnen verwelkomen. Jong en oud, onervaren en minder-ervaren. Van praten naar doen en van zoeken naar vinden. Daar zijn we als sector, maar ook als maatschappij bij gebaat.”

Nanninga vult aan: “Met ons model van een leven lang leren, Technicum ONE; dat ook bij Technicum Engineering wordt ingevoerd, vergroten we het aanbod van nieuw technisch talent. Onder andere door gebruik te maken van slimme, moderne en succesvolle strategieën om talent te werven. Dat leidt bij onze opdrachtgevers tot een optimale planning, een hogere productie, minder faalkosten en een hogere omzet. Technische maakbedrijven hebben daardoor zelden te maken met onderbezetting of zorgen over de aanwas van nieuwe medewerkers. Met de technisch specialisten van Technicum ONE kunnen ze het volledige potentieel van hun organisatie benutten.” 

Lees hier meer over Technicum ONE

Alfred Nanninga verdiende in de afgelopen twee decennia zijn sporen in de arbeidsmarktbemiddeling. Eigenaar van Managementbureau Next Novum. “Er lag een ambitieuze en uitdagende opdracht waar ik graag mijn schouders onder zet”, legt hij uit. “Technicum en USG Engineering zijn twee sterke merken waar gepassioneerde vakspecialisten en een rijke historie in de techniek dagelijks het verschil maken.” De combinatie van een grote krachtige moederorganisatie, innovatieve ICT oplossingen gecombineerd met regionaal vakmanschap en ondernemerschap maakt de bedrijven volgens Nanninga uniek in de sector. 

 

 

Wout-Jan Ykema werkte jarenlang voor verschillende arbeidsmarktbemiddelaars en kent de markt als geen ander. Ook Ykema gelooft in de kracht van samenwerken. “Achter de schermen deden we al zoveel samen, daar merken onze technische vakmensen en de opdrachtgevers weinig van. Maar het maakt onze beide organisaties wel vele malen slagvaardiger en zorgt ervoor dat we nog sneller de juiste mensen op de juiste werkplek krijgen.”