De voordelen voor ZZP'ers in de techniek

De voordelen van ZZP'er worden

Overweeg je ook om de sprong te wagen naar het zelfstandig ondernemerschap binnen de technische sector? Dan ben je niet de enige. Steeds meer vakmensen kiezen ervoor om hun expertise in te zetten op ZZP-basis. En dat kan geweldige voordelen opleveren voor jou als professional! Voordat je de keuze maakt, wil je natuurlijk wel even weten waar je zoal voor tekent. Wij duiken in deze blog dieper in de voordelen waar ZZP’ers in de technische sector van profiteren. Ook verkennen we de eventueel mogelijke valkuilen en obstakels die je onderweg kunt tegenkomen. Benieuwd naar het ondernemerschap binnen jouw geliefde technische sector? Lees dan snel verder!

Even over de ZZP’er in de technische sector

Grote kans dat jij als lezer van dit artikel al wel een beetje onderzoek hebt gedaan naar ondernemerschap, maar toch willen we eerst de definitie van een ZZP’er nog even uitzetten voordat we meer vertellen over de voordelen. ZZP staat voor zelfstandige zonder personeel, wat betekent dat iemand diensten aanbiedt als onafhankelijk professional, zonder vast dienstverband bij een werkgever. Wanneer jij als ZZP’er aan de slag gaat, ben je dus op projectbasis inzetbaar bij verschillende opdrachtgevers. Jij bent je eigen baas, en hebt de regie en controle over je eigen carrière en de opdrachten die je aanneemt. Hoe dat er precies uit ziet binnen de technische sector? Wij schetsen alvast een plaatje.

Lees dit artikel ook eens: De voordelen van werken in de energiesector

Werken op projectbasis

Als ZZP’er werk je aan projecten voor verschillende opdrachtgevers. En dat kan voordelig uitpakken, omdat jij de kans krijgt om jezelf te koppelen aan een breed scala aan projecten. Van softwareontwikkeling tot elektrotechniek: binnen vrijwel alle sectoren binnen de techniek wordt er tegenwoordig gezocht naar professionals. Ga jij goed op variatie? Als ZZP’er ben je ervan verzekerd dat geen dag hetzelfde is.

Je eigen tarieven

Als ZZP’er is het jouw taak om je eigen tarieven te bepalen. Je onderhandelt met klanten over de prijs van de diensten die je aanbiedt. Doorgaans worden deze bepaald op basis van je vaardigheden en expertise. Dit biedt mogelijkheden om een hoger inkomen te genereren dan wanneer je in loondienst zou werken - maar daarover later meer.

Administratieve taken

Thuisgekomen van een dag hard werken? Helaas zit je werk er dan nog niet op. Als ZZP’er ben je namelijk zelf verantwoordelijk voor je administratieve taken en afhandelingen. Boekhouding, facturering, belastingaangifte: het kost wat tijd en moeite, maar is enorm belangrijk om goed bij te houden voor overzicht. 

Flexibiliteit in je werk

Vroeg aan de slag, of toch nog even blijven liggen? Als zelfstandig ondernemer bepaal jij zelf wanneer en hoeveel je werkt. Jouw werkuren worden aangepast op je andere afspraken, of op het ritme wat jij het liefste aanhoudt. Zo kan je er dus voor kiezen om elke dag hetzelfde aantal uren te werken, of dit af te laten hangen van externe factoren.  Dit klinkt voor veel mensen als een droom, maar kan ook een gebrek aan structuur opleveren. 

De voordelen van ZZP’er worden in de technische sector

Flexibiliteit in werkuren

Het 9 tot 5 bestaan niet voor jou weggelegd? Dan zal de geboden flexibiliteit als ZZP’er voor jou als een verademing voelen! Één van de grootste voordelen van het ondernemerschap is de flexibiliteit die het met zich meebrengt. In tegenstelling tot jouw collega’s in loondienst, ben je namelijk niet gebonden aan vaste werktijden of locaties. Jij plant je werk op een manier die precies past bij jouw specifieke levensstijl en persoonlijke voorkeuren. Misschien weet je dat je ‘s ochtends het meest productief bent, en pas je je werkuren daar op aan. Of is het juist andersom, en verzet je het beste werk aan het einde van de dag. Mocht je wel behoefte hebben aan structuur, kan je daar natuurlijk ook gewoon voor kiezen door een bepaald werkritme aan te houden.

Veel variatie

Niet voor één gat te vangen? Als ZZP’er binnen de technische sector kan jij genieten van een grote verscheidenheid aan projecten. Zoals we al eerder noemden, is geen dag hetzelfde: niet alleen in flexibiliteit, maar ook in de opdrachten die je uitvoert. Jij kiest zelf welke projecten passen binnen je beschikbare tijd, maar die ook aansluiten bij je interesses en vaardigheden. Dit biedt jou dan weer de luxe om elke dag aan de slag te gaan met dingen die je leuk vindt. Of dit nu softwareontwikkeling is, het repareren van machines of het geven van technische adviezen: er zijn talloze mogelijkheden om je talenten te benutten.

Een aantrekkelijk inkomen

Een hoger inkomen is voor veel ZZP’ers een reden om de overstap naar het ondernemersschap te maken. En dat is compleet begrijpelijk! Als zelfstandige kun jij je eigen tarieven vaststellen, en onderhandelen over vergoedingen. Dit doe je allemaal op basis van de waarde van je diensten. Onderaan de streep betekent dit dat je vaak meer verdient dan wanneer je in loondienst zou blijven. Bovendien groeien je tarieven met je ervaring en expertise mee; hoe meer kilometers je dus maakt, hoe meer je kan vragen voor jouw diensten.

Belastingvoordelen

Je hebt het misschien weleens gehoord, maar ondernemers profiteren vaak van verschillende fiscale voordelen. Als zelfstandige kan je je zakelijke kosten bijvoorbeeld aftrekken van je belastingaangifte. Dit omvat kosten zoals je reiskosten, kantoorbenodigdheden, en zelfs een deel van je huur of hypotheek wanneer je vanuit huis werkt. Je belastingaanslagen kunnen door deze aftrekposten aanzienlijk worden verlaagd. En dat merk je in de portemonnee!

Doorgroeien en netwerken

Hoe meer kilometers je maakt, hoe meer je bedrijf groeit. En dat motiveert! Wanneer jouw naam rond begint te gaan in professionele kringen, zal je op termijn meer klanten aan gaan trekken en grotere projecten aan kunnen nemen. En dat kan zelfs gaan leiden tot mooie samenwerkingen met andere professionals om je te helpen bij het uitvoeren van deze projecten! Door te netwerken, bouw je mooie en interessante professionele contacten op. Door te werken voor verschillende opdrachtgevers in de industrie, krijg je de kans om waardevolle relaties op te bouwen - die op hun beurt weer leiden tot nieuwe potentiële kansen!

De valkuilen van het ondernemerschap

Prachtig, natuurlijk, al die mooie kansen en voordelen die het ZZP’erschap met zich meebrengt, maar het is óók belangrijk om te onthouden dat ondernemerschap niet zonder risico is. Het is daarom belangrijk om jezelf een aantal dingen af te vragen voordat je je afspraak bij de KvK bevestigd. Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje.

Wisselende inkomsten

Met het grote voordeel van flexibiliteit komt het nadelige gegeven dat je inkomsten niet altijd gegarandeerd zijn. Jij bent natuurlijk afhankelijk van de klanten en projecten die op je pad komen om jouw inkomsten te verzekeren. Dat betekent dat jij de ene keer misschien goed geld kan verdienen, maar een andere keer net naast het net vist. Hoewel er zich in vergelijking met andere branches een stuk minder tijden van droogte voordoen in de techniek, is het dus wel heel verstandig om een financieel vangnet op te bouwen om jezelf te beschermen.

Rompslomp 

We hadden het er natuurlijk al even over, maar als ZZP’er ben jij zelf verantwoordelijk voor je eigen administratieve taken. Boekhouding, facturering, belastingaangifte: het is allemaal jouw eigen verantwoordelijkheid. Deze taken vergen aandacht en tijd - dingen die je natuurlijk veel liever uitbesteed aan je werkzaamheden. Toch is het cruciaal om je financiën op orde te houden om te voldoen aan wettelijke verplichtingen. Het lot van je bedrijf ligt immers in je eigen handen!

Werknemersvoordelen 

Daarover gesproken, is het niet meer dan logisch dat de voordelen die een werkgever je biedt, komen te vervallen. Wanneer je in loondienst werkt, krijg je automatisch toegang tot dingen als ziektekostenverzekering en pensioenregelingen. Als ZZP’er is dit wel anders. Even op vakantie? Dan betekent dat geen inkomsten! Ook spaar je je eigen pensioen op: het is dus belangrijk om wijs met je geld om te kunnen gaan.

Check ook eens: Wat doet een werkvoorbereider?

Concurrentie

Jij bent niet de enige die alle voordelen aanlokkelijk vindt klinken! Binnen de technische sector groeit het aantal ZZP’ers met de dag. Aan jou resteert dan ook de taak om op te vallen bunnen een vaak competitieve sector. Dit betekent niet alleen investeren in marketing en branding, maar óók veel netwerken en samenwerken.

De afweging maken

Het worden van ZZP’er in de technische sector biedt aanzienlijke voordelen, van zelfbeschikking tot een grote variatie in projecten en een hoger inkomen. Niet gek dus, dat het ondernemerschap voor veel vakmensen enorm aantrekkelijk is! Toch is en blijft het belangrijk om de valkuilen van het ondernemerschap goed te begrijpen, en jezelf in te lezen en voor te bereiden. Klaar voor de uitdaging? Dan geniet jij vast en zeker van alle voordelen die de bevredigende carrièrekeuze kan zijn. Dit is je kans om je passie voor techniek te volgen, en je eigen pad te creëren in deze spannende en dynamische branche.