Op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen de technische sector? Dan kan het hebben van een krachtig cv van cruciaal belang zijn! Dit document is immers je startpunt, en eerste introductie (dus visitekaartje) aan nieuwe bedrijven en organisaties. Maar wat maakt een goed cv eigenlijk, en welke stappen kan je ondernemen om een sterk cv te creëren? Of je nu een doorgewinterde professional bent, of aan het begin van je carrière staat; een overtuigend cv kan deuren openen naar spannende carrièremogelijkheden. Wij zetten in deze blog een aantal tips voor je op een rijtje.
Opmaak is alles
Het eerste wat een werkgever opvalt wanneer het een zakelijk document toegestuurd krijgt, is de opmaak. Dat is niet gek: als visuele wezens worden we geprikkeld door het uiterlijk van iets, voordat we ons interesseren voor de inhoud. Wanneer we het over een professioneel document zoals een cv hebben, is duidelijkheid en consistentie echter belangrijker dan een kleurrijk en gezellig geheel aan te bieden. Gebruik dus lettertypen die leesbaar zijn, zoals Arial of Calibri, en houd tekstgrootte consistent door bijvoorbeeld tussenkopjes dik te drukken. Zo kan een potentiële werkgever je cv snel scannen op relevante informatie.
Even over jou
Je contactinformatie staat idealiter prominent bovenaan je cv, zodat werkgevers gemakkelijk en snel kunnen zien hoe ze je kunnen bereiken bij interesse. Hierin vermeld je je naam, telefoonnummer, e-mailadres en woonplaats; het is niet belangrijk hoe oud je bent, maar wel hoe ver jij moet reizen naar de eventuele werkplek.
In je profiel vat je bondig samen wie jij bent. Door een kort stukje in het begin van je cv te voegen waarin je je kernkwalificaties en loopbaandoelen benadrukt, krijgt een werkgever een beter beeld van jou als persoon en professional. Binnen de technische sector is het voornamelijk belangrijk dat je specifieke vaardigheden en expertises benoemd. Probeer je profiel dus kort maar krachtig te houden. Idealiter leert de lezer binnen deze paar zinnen meer over jou als professional én over waar je heen wilt met je carrière.
Opleidingen en werkervaring
Jouw ervaringen zijn het kloppende hart van je cv. Zorg er dus voor dat er in je document het meeste aandacht gaat naar jouw genoten opleidingen en werkervaring. Opleidingsachtergrond is van groot belang binnen de technische sector. Vergeet bij het vermelden van je diploma’s niet de namen van de instellingen en afstudeerdata te vermelden. Relevante certificaten of trainingen? Voeg deze ook vooral toe! In dit stuk is het belangrijk om je educatieve inspanningen te laten zien; techniek is immers voortdurend evoluerend, en het is belangrijk dat jij wil blijven leren!
Wees bij het beschrijven van je werkervaring specifiek. Wat heb jij tewerkgesteld binnen de bedrijven en organisaties waar je werkzaam was, en hoe heb je dit aangepakt? Het kan helpen om elke beschrijving met een werkwoord te beginnen; zo leg je al snel de nadruk op prestaties en resultaten. Meld de naam van het bedrijf, de tijd dat je er werkte en je functie – en leg hierbij uit over welke taken en verantwoordelijkheden jij zorg droeg. Concrete prestaties zijn hierin belangrijk. Benoem dus vooral die speciale projecten waaraan je hebt meegewerkt en wat de uitwerking van deze hebben betekend voor de organisatie (zoals een omzetverhoging of dergelijke).
Je skills op een rijtje
Hierin benadruk je overigens meteen je technische bekwaamheid. Door de specifieke projecten en prestaties uit te lichten, kan je vervolgens gedetailleerd uitleggen over welke vaardigheden je beschikt. In de technische sector draait namelijk alles over de juiste skills – of dit nu over specifieke programmeertalen of technologieën gaat. Zorg er dus voor dat je een apart gedeelte in je cv reserveert om je technische vaardigheden op te sommen, en op welk niveau je deze beheerst. Vergeet ook je taalvaardigheid niet te laten doorschijnen. Vermeld eventuele talen die je beheerst en op welk niveau je dat doet. Dit kan vooral een waardevolle troef zijn wanneer je bij internationale spelers solliciteert.
Lidmaatschappen en referenties
Gecertificeerd in bepaalde technieken? Benoem het! Ook wanneer je lid bent van relevante vakverenigingen, is het belangrijk dit te vermelden in je cv. Dit geeft aan dat je betrokken bent bij de branche en dit ziet als een investering in je professionele ontwikkeling. Vergeet overigens ook niet referenties op te nemen als je deze tot je beschikking hebt. Hoewel het doorgaans niet de regel is om dit te doen, kan je aangeven dat deze op aanvraag beschikbaar zijn. Mond-tot-mondreclame is immers de beste reclame!
Bewerk, controleer en pas aan
Alle essentials in je cv? Dan kan je schrappen en herschrijven. Het is namelijk van vitaal belang om je cv aan te passen aan de specifieke functie en bedrijf waar je solliciteert. Benadruk dus de specifieke vaardigheden en ervaringen die het meest relevant zijn voor de vacature. Niet alleen toon je hierdoor dat je tijd hebt genomen jezelf te matchen met de behoeften van de werkgever, óók kan deze op deze manier snel en gemakkelijk zien waarom jij de uitgelezen persoon bent voor de job!
Scan ten slotte altijd je cv even op spelfouten - deze komen je professionaliteit immers niet ten goede. Mocht grammatica en spelling niet je sterkste punt zijn, kan je altijd vragen of een vriend of familielid kan helpen met de correctie. Een extra paar ogen kan eventuele fouten namelijk makkelijker opsporen.
Puntjes op de i
Sowieso kan het handig zijn om je cv even door andere mensen te laten nakijken. Zij kennen jou immers op een andere manier en kunnen daardoor andere facetten van jouw persoonlijkheid en vaardigheden uitlichten. Ten slotte is het het belangrijkste dat je op je cv eerlijk bent; overdrijf je skillset niet en lieg niet over ervaringen. Uiteindelijk schaadt dit alleen maar je professionele reputatie. Bovendien is het nergens voor nodig: wanneer je laat zien dat je wil leren en groeien, is dit voor een werkgever misschien wel net zo waardevol als een bak ervaring.
Het schrijven van een goed cv in de technische sector kan een uitdaging zijn. Met de juiste aanpak - en vooral, aandacht voor detail - kan je echter een indrukwekkend document afleveren bij potentiële werkgevers. Houd in je achterhoofd dat je cv een overzichtelijk en professioneel document moet zijn; benadruk dus je technische vaardigheden, ervaring en prestaties. En vergeet niet je cv aan te passen voor elke sollicitatie en check het extra op eventuele schoonheidsfoutjes. Zo weet je zeker dat je goed op weg bent om je droombaan in de technische sector veilig te stellen. Succes!