Online sollicitatie

Wat je nodig hebt voor een online sollicitatie

Uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? De manier waarop we solliciteren is de afgelopen jaren drastisch veranderd. Fysieke ontmoetingen en uitgeprinte cv’s zijn al een tijdje niet meer de norm – en online solliciteren is de nieuwe standaard geworden. Toch voelt het voor velen nog wat onwennig om in plaats van naar een fysieke locatie af te reizen, achter een laptop plaats te nemen. Op welke manier verschilt de online sollicitatie van de fysieke, en wat heb je nodig om deze succesvol te leiden? Wij vertellen het je in deze blog!

Online of fysiek solliciteren: de verschillen op een rijtje

Je cv, digitaal

Herinner jij je ook de tijd nog waarin we van deur tot deur bij gingen met onze uitgeprinte cv’s? Dat is grotendeels verleden tijd. Bedrijven verwachten dat jij je cv digitaal indient via een e-mail, maar ook worden er vaak online sollicitatieportalen geopend op betreffende websites. Dit heeft gevolgen voor de lay-out van je cv: deze mag tegenwoordig namelijk vooral netjes en professioneel vertalen op scherm. 

Geen handdruk maar een virtuele begroeting

Het coronatijdperk heeft ons perspectief op fysiek contact flink veranderd. Handen schudden was natuurlijk voor een tijdje not done - en wordt door sommige mensen zelfs nog steeds een beetje ontweken. Het ontbreken van een stevige handdruk als verwelkoming in het gesprek is natuurlijk wel één van de grootste verschillen met de online sollicitaties van tegenwoordig. Voor velen voelt de virtuele begroeting via de webcam wat onwennig, en dat is begrijpelijk wanneer je gewend bent aan persoonlijk contact. Toch is het belangrijk om hiermee om te leren gaan.

Digitale communicatie

Communicatie via online kanalen gaat namelijk nergens heen. Tijdens een online sollicitatie verloopt de communicatie dan ook voornamelijk via e-mail, chatberichten en videogesprekken. Sommige werkgevers reiken zelfs uit naar sollicitanten via sociale media. Dit betekent voor jou als sollicitant dat je schriftelijke communicatievaardigheden belangrijker zijn dan ooit. Het is belangrijk dat je berichten professioneel overkomen: zorg er dus voor dat deze foutloos zijn in grammatica, spelling en interpunctie.

Reistijd en -kosten

Daartegenover staat natuurlijk wel dat jij geen tijd en geld hoeft te besteden aan het reizen naar de fysieke gesprekken en ontmoetingen. De gesprekken vinden doorgaans plaats vanuit het comfort van je eigen huis, wat vooral handig is als je solliciteert bij bedrijven die wat verder weg gevestigd zijn.

Lees ook eens: Een goed cv schrijven: zo pak je dat aan

Wat je nodig hebt voor je online sollicitatie

Een gesprek binnengehaald? Gefeliciteerd! De volgende dingen kunnen je helpen je online sollicitatie gestroomlijnder te laten verlopen:

Geschikt device met stabiel internet

Ja, logisch natuurlijk! Zonder een stabiel device wordt het lastig voor je potentiële werkgever om je te bereiken. Het startpunt voor een online sollicitatie is dan ook een betrouwbare laptop of smartphone. Niet alleen is deze nodig voor het indienen van je sollicitaties, ook het beheren van je digitale cv verloopt hierdoor gemakkelijker.

Daarbij is uiteraard niks frustrerender dan een haperende videoverbinding tijdens je gesprek. Niet alleen komt het onprofessioneel over, ook kan deze een bepalende factor zijn in miscommunicaties. Zorg er dus voor dat je een stabiele internetverbinding hebt voordat je je belletje aanneemt. Controleer, wanneer je je op een openbare werklocatie bevindt, je verbinding even extra en sluit onnodige toepassingen om bandbreedte te besparen.

De juiste software

Verschillende werkgevers kunnen verschillende platforms inzetten voor hun online sollicitatiegesprekken. Wanneer jij dus niet op de hoogte bent van de programma’s die de werkgever gebruikt om te communiceren, is het handig ernaar te informeren. Het kan helpen om sowieso Skype, Zoom en Microsoft Teams op je device geïnstalleerd te hebben en te begrijpen hoe deze werken: de kans is namelijk het grootst dat je gesprek op één van deze drie plaats gaat vinden.

Je digitale cv (met een professioneel contactpunt)

Altijd handig om bij de hand te hebben, is je (digitale) cv. Door deze gewoon op een ander tabblad te openen, kan je altijd even snel een kijkje nemen wanneer er naar referenties wordt gevraagd. Zorg er overigens voor dat deze er goed uitziet op een scherm. Zoals we al eerder noemde, zijn de dagen van papieren cv’s lang verstreken. Documenten vertalen op een scherm echter altijd nét even wat anders dan in je handen. Zorg dus voor een overzichtelijke opmaak en sla het op in een veelgebruikt bestandsformaat als pdf. Zo weet je zeker dat compatibiliteitsproblemen worden voorkomen!  

Je e-mailadres is overigens vaak het eerste contactpunt tussen jou en je toekomstige werkgever. Zorg er dus ook voor dat deze professioneel en zakelijk overkomt, in plaats van informeel en grappig. Je kunt natuurlijk ook een zakelijk e-mailadres opzetten, puur voor werkgerelateerde kwesties. Zo houd je werk en privé voor jezelf gescheiden.

Een rustige ruimte met goede belichting

Hoewel je vanuit het comfort van je eigen huis solliciteert, hoeft de werkgever niet al dat comfort per se te zien. Zorg er dus ook voor dat je het gesprek aangaat in een rustige ruimte, die aantoonbaar en opgeruimd is. En dat betekent: zo min mogelijk ruis en afleidingen op de achtergrond, en geen geluid van anderen in je huis die het gesprek kunnen verstoren. Goede belichting is bovendien cruciaal om er op je best uit te zien tijdens een video-interview. Een lichtbron achter je creëert tegenlicht, waardoor jij op beeld donker en lastig zichtbaar vertaalt. Experimenteer dus voor je belletje even met wat lichtbronnen in de ruimte, en kijk wat jou het meest flatteert.

Voorbereiden op je online sollicitatiegesprek

De middelen in huis om een stabiel gesprek te voeren? Dan resteert alleen nog een goede voorbereiding. Aan jou de taak om, net als bij een fysiek gesprek, voorbereid en wel de sollicitatie in te komen. En dat betekent: onderzoeken, oefenen en testen!

Kijken naar het bedrijf

Waar ga je solliciteren, en hoe zet het bedrijf zichzelf neer? Bezoek hun website, bekijk sociale media-accounts en lees recente nieuwsartikelen en blogposts. Zo krijg jij een goed beeld van de organisatie en hun profilering, en kan je bovendien mooi inspelen op bepaalde vragen. Een werkgever vindt het namelijk alleen maar prettig als jij als sollicitant je huiswerk hebt gedaan.

Het gesprek oefenen

Er zijn van die vragen die bij elk sollicitatiegesprek nu eenmaal terugkomen. Jij weet natuurlijk dat je wat over jezelf moet vertellen, wat je ziet in het bedrijf en wat je bijdrage gaat kunnen zijn. En laat dit dan ook allemaal dingen zijn waarop jij al een beetje kan voorsorteren! Door jezelf deze vragen alvast te stellen - en desnoods je antwoorden uit te schrijven of hardop te oefenen - kom jij al een stukje zelfverzekerder over. Neem jezelf ook voor om vragen te stellen tijdens het gesprek. Dit toont namelijk aan dat je betrokken en nieuwsgierig bent.

Een geschikte look en setting

We hadden het natuurlijk al even over de ideale ruimte voor een online sollicitatiegesprek, maar ook de manier waarop jij jezelf profileert kan het verschil maken. Zorg ervoor dat je kleding draagt die geschikt is voor de functie waarop je solliciteert - ja, óók als dat een overhemd of net jasje betekent. Het voelt misschien gek om je zo op te doffen voor een sessie achter je laptop, maar er netjes en professioneel uitzien zegt veel over hoe serieus je het gesprek neemt. Vertel je huisgenoten of familieleden trouwens ook dat je een belangrijk gesprek hebt en niet gestoord wil worden: het laatste wat je wilt, is dat er iemand ongegeneerd binnen komt lopen.

Wees op tijd

Je doet jezelf een enorm plezier om minstens 10 tot 15 minuten voor het geplande gesprek in te loggen op het online platform. Je zou namelijk net zien dat er zich een technisch probleem voordoet, je webcam of microfoon niet werkt of je je inloggegevens even kwijt bent. Door er op tijd bij te zijn toon je bovendien aan dat je respect hebt voor de tijd van de interviewer. Het staat altijd beter om 5 minuten te vroeg klaar te zitten dan 5 minuten te laat binnen te komen. 

Nog even dit

Nu online solliciteren de nieuwe norm is geworden, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn om je succes tijdens deze te garanderen. Zorg er dus voor dat je beschikt over de juiste apparatuur en je onderzoek te doen, net zoals je dat bij een fysiek gesprek zou doen. Met de juiste aanpak en inzet kan deze vervolgens net zo succesvol verlopen! Probeer, net zoals bij een fysiek gesprek, gewoon jezelf te zijn en jouw kwaliteiten te laten zien. En het grote voordeel? Na het gesprek kan jij je laptop dichtklappen en door met je dag. Succes met je gesprek!